محققان دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری با همکاری محققان دانشگاه تربیت مدرس: آب شیرین را با استفاده از ترکیب سامانه های اسمز معکوس و خورشیدی با کمترین مخاطرات زیست محیطی تولید کردند
به گزارش روابط عمومی، محققان دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری با همکاری محققان دانشگاه تربیت مدرس تهران به سرپرستی دکتر علی متولی عضو هیات علمی گروه مهندسی مکانیک بیوسیستم، در پایان نامه کارشاسی ارشد محشن نصرالهی، به منظور نمکزدایی از آب شور و تولید آب شیرین از روشهای تغییر فاز (سیستمهای حرارتی خورشیدی شامل تقطیری آبشاری با متمرکزکننده سهموی خطی، تقطیری با متمرکزکننده بشقابی و تقطیری خلا با متمرکزکننده سهموی خطی) و غشایی (اسمز معکوس با منبع انرژی تجدیدناپذیر و با منبع انرژی تجدیدپذیر خورشیدی) استفاده کردند.
دکتر متولی ضمن اشاره به اینکه روشهای بکارگرفته شده در گذشته مبتنی بر انرژی های تجدیدناپذیر بوده و عموما آلایندههای فراوانی تولید می کرد، گفت: در پژوهش حاضر محققین با بکارگیری انرژی تجدیدپذیر خورشیدی و نقش آن در تولید آب شیرین، عملکرد دستگاه های طراحی و ساخته شده را بر اساس انرژی مصرفی و همچنین مخاطرات زیست محیطی کاهش دادند.
وی در این زمینه بیان داشت: با توجه به نقش بی بدلیل انرژی و آب در زندگی امروزه بشر و با توجه به موقعیت استراتژیک کشور ایران در زمینه بهرهمندی از انرژی خورشیدی و همچنین کمبود آب شیرین در بسیار از مناطق کشور به خصوص مناطق جنوبی کشور، لازم است با تحقیقات گسترده در زمینه توسعه و بکارگیری این انرژی تجدیدپذیر و لزوم استفاده از این انرژی در تولید آب شیرین در مناطق کم برخودار، میزان دسترسی به آب شیرین در کشور افزایش یابد.
نتایج این پژوهش که به راهنمایی آقای دکتر علی متولی و مشاوره دکتر احمد بناکار و دکتر مهدی منتظری انجام شد، نشان داد که پایینترین میزان ردههای خسارت محیط زیستی در روش اسمز معکوس با استفاده از منبع انرژی خورشیدی اتفاق می افتد، به طوری که با تغییر انرژی از حالت فسیلی به تجدیدپذیر میزان خسارات زیست محیطی به میزان ۹۱ درصد کاهش می یابد.
به گزارش روابط عمومی، نتایج این پژوهش در یکی از معتبرترین مجلات جهان با نام Desalination با ضریب تاثیر ۲۱۱/۱۱ به چاپ رسید.
Mohsen Nasrollahi, Ali Motevali, Ahmad Banakar, Mehdi Montazeri (2023) Comparison of environmental impact on various desalination technologies, Desalination 547: 116253.