درباره گروه مهندسی اقتصاد کشاورزی
رشته اقتصاد کشاورزی
اقتصاد کشاورزی عبارت از کاربرد اصول و نظریه های اقتصاد عمومی در فرایند تولید، مبادله و توزیع و مصرف موادغذایی و مواد خام اولیه مورد نیاز سایر بخشها است. به عبارت دیگر اقتصاد کشاورزی، روشهای چگونگی استفاده مطلوب بهینه از منابع طبیعی در بخش کشاورزی را از طریق شیوهها و ابزار کارآمد خود مورد مطالعه قرار میدهد.
هدف از ایجاد این رشته، تربیت نیروهای متخصص و کارآمدی است که بتواند با تکیه بر دانش و اندوخته های علمی و تجارب عملی خود به عنوان کارشناس اقتصاد کشاورزی به تهیه و تدوین طرحهای توسعه کشاورزی و ارزیابی اقتصادی آنها در سطوح مختلف منطقه ای و یا ملی بپردازند و همچنین از طریق به کارگیری روشهای تجزیه و تحلیل کمی و ارائه مدلهای ریاضی در حل مسائل و مشکلات تولید، توزیع و یا معرف مواد غذایی و مواد خام، راهکارهای مناسبی را ارائه نمایند.
گروه اقتصاد كشاورزي دانشگاه علوم كشاورزي و منابع طبيعي ساري
دانشکده کشاورزی دانشگاه مازندران پس از تلاش چند ساله در سال 1379 مجوز قطعی پذیرش دانشجوی رشته اقتصاد کشاورزی را از دفتر توسعه و گسترش آموزش عالی اخذ کرد و اولین دانشجویان این رشته در سال 1380 وارد دانشگاه شدند. در سال 1383 با ارتقای دانشکده کشاورزی به مجتمع آموزش عالی کشاورزی و منابع طبیعی ساری و سپس به دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، همزمان با تقسیم بندی جدید گروههای آموزشی، گروه اقتصاد کشاورزی در دانشکده جدید التأسیس مهندسی زراعی قرار گرفت. در سال 1388 پس از کسب مجوز، اولین دوره دانشجویان کارشناسی ارشد و در سال 1391 اولین دوره دانشجویان دکتری رشته اقتصاد کشاورزی پذیرش شدند. در حال حاضر تعداد اعضای هیأت علمی تمام وقت گروه 6 نفر با مرتبه های استادی، دانشیاری و استادیاری به همراه یک کارشناس می باشد. رشته اقتصاد کشاورزی در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری در سه مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری دانشجو می پذیرد که در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری دارای 3 گرایش اقتصاد تولید و مدیریت واحدهای کشاورزی، اقتصاد منابع طبیعی و محیطزیست و بازاریابی محصولات کشاورزی می باشد.
گروه اقتصاد کشاورزی برنامه های خود را برای دستیابی به اهداف چشم انداز کشور تنظیم نموده است. این گروه با استفاده از اصول و مبانی علم اقتصاد، نیروهای متخصص و کارآمد در زمینه های کسب و کار و تجارت کشاورزی، بازاریابی محصولات کشاورزی، سیاست و توسعه کشاورزی، تولید و مدیریت کشاورزی، منابع طبیعی و محیط زیست تربیت می کند. در این رابطه بر توسعه و کاربرد تئوری های اقتصادی و توصیه های سیاستی با استفاده از روش های کیفی و کمی تاکید دارد. این گروه در حوزه تحقیقات کاربردی خود به مباحث و زمینه هایی شامل: اصلاح و بهبود سیاستهای دولت، کارایی بازار محصولات کشاورزی، کیفیت محیط زیست و توسعه پایدار، کارایی در استفاده از منابع طبیعی و رفاه اقتصادی می پردازد.
اهداف گروه اقتصاد کشاورزی را میتوان در محورهای زیر خلاصه نمود:
- مطالعه و بررسی مسائل اصلی کشاورزی و منابع طبیعی نظیر بررسی اقتصادی تولید مواد غذایی، نهاده های تولید، فرآیند و مدیریت تولید، تجزیه و تحلیل سیاستهای کشاورزی، بازاریابی و تجارت محصولات کشاورزی و منابع طبیعی و محیط زیست و توسعه پایدار.
- آموزش به دانشجویان در رابطه با چگونگی بکارگیری اصول اقتصادی و کسب و کار و توسعه مهارتهای شغلی و علمی برای مدیریت واحدهای تولیدی و سازمانهای اقتصادی و کشاورزی.
- بکارگیری پژوهشهای نظری و کاربردی به منظور ارائه راهکار و توصیه های سیاستی برای حل مسائل و مشکلات توسعه و اقتصاد کشاورزی کشور.
- و غیره...
تواناییهای فارغ التحصیلان رشته مهندسی اقتصاد کشاورزی
دانش آموختگان مهندسی اقتصاد کشاورزی پس از پایان تحصیلات و دوره آموزشی خود، میتوانند در زمینه های مختلف تولید، توزیع و مصرف مواد غذایی و مواد خام مورد نیاز سایر بخشها مسؤولیتهایی را بپذیرند که برخی از موارد مهم این مسؤولیتها به شرح زیر است.
- تهیه و تدوین طرحهای کشاورزی و ارزیابی اقتصادی آنها
- توجیه یک طرح کشاورزی از نظر اقتصادی و یا مقایسه چند طرح
- بررسی و مطالعه اقتصادی طرحهای عظیم مرتبط با بخش کشاورزی مانند سدها، مزارع و.....
- تهیه الگوی کشت و یا تولیدی برای واحدهای کوچک و بزرگ کشاورزی از ابعاد اقتصادی
- بررسی هزینه ها و درآمدهای تولیدات کشاورزی
- مدل سازی ریاضی برای تعیین ضرایب فنی عوامل تولید، میزان کارایی آنها و یا تخصیص زمینه منابع تولید
- بازاریابی و بازاررسانی محصولات کشاورزی در داخل و خارج از کشور
- همکاری با مهندسان مشاور طرحهای کشاورزی منطقهای و یا ملی در ارتباط با توجیه اقتصادی آنها
- ارائه طرحهای تحقیقاتی در ارتباط با مسائل مختلف اقتصاد کشاورزی
- آموزش نظریه های علمی اقتصاد کشاورزی.
موقعیتهای شغلی و محلهای کار
مراکز و واحدهای مختلفی در تولید، تبدیل، توزیع و مصرف محصولات کشاورزی نقش دارند و به گونهای با مسائل اقتصاد کشاورزی مرتبط میباشند. بنابراین هر یک از این مراکز و واحدها به تناسب ماهیت فعالیت خود، میتوانند اقدام به جذب فارغالتحصیلان این رشته برای تامین نیازهای خود مینمایند.
برخی از این مراکز به شرح زیر است:
وزارت جهاد کشاورزی، سازمانها و ادارات کل تابع آن
سازمان تحقیقات و آموزش و ترویج کشاورزی و مراکز وابسته به آن
شرکت مادر تخصصی خدمات کشاورزی و شرکتهای وابسته به آن
سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی
کانون کارشناسان رسمی داگستری در بخش کشاورزی و منابع طبیعی
بانکها، بویژه بانک کشاورزی
صندوق بیمه محصولات کشاورزی و شرکتهای وابسته به آن
شرکتهای مهندسان مشاور در امور کشاورزی
کشت و صنعتهای بزرگ تولید کشاورزی
دانشگاهها و مراکز آموزش عالی
سازمان تعاون روستایی
تعاونیهای تولید روستایی..........